Warsztaty kulinarne w kl. III
Uczniowie klasy III wzięli udział w warsztatach kulinarnych przygotowanych przez wychowawcę. Realizując temat ,, Chlebowa historia” dzieci poznały różne gatunki pieczywa i zbóż oraz tradycje związane z chlebem. Temat ten bardzo zaciekawił uczniów więc postanowiliśmy teorię zastosować w praktyce.

Pierwszym krokiem było zgromadzenie mąki oraz pozostałych składników do wypieku chleba. Uczniowie na podstawie typu mąki rozpoznawali rodzaj wypiekanego chleba, a następnie przystąpili do ćwiczeń praktycznych. Na podstawie przepisu drużyny miały wyznaczone zadanie. Pierwsza grupa przygotowywała chleb pszenny, a druga razowy wieloziarnisty.

Odpowiednio przygotowani uczniowie przystąpili do odmierzania niezbędnych składników, formowania bochenków i umieszczania ich w przygotowanych formach do wypieku.
Pierwszy dzień warsztatów kulinarnych zakończył się wypiekiem chleba w szkolnej kuchni.

Drugiego dnia zorganizowaliśmy ,,Klasowy Dzień Kanapki”. Wszyscy przygotowywaliśmy kanapki z upieczonego dnia poprzedniego chleba. Towarzyszyła nam poezja kolorów i smaków. Każdy uczeń wykazał się kulinarną kreatywnością. Kiedy kanapki zostały już wykonane, podzieliliśmy się przygotowaną ilością z nauczycielami oraz pracownikami szkoły. Na zakończenie chlebowej przygody przystąpiliśmy do wspólnego ,,kanapkowania’’. Cieszyliśmy się smakiem przygotowanych kanapek :-). Zapraszamy do kulinarnej fotogalerii.
Wychowawca klasy III
Angelika Pyrgiel